Zorgeloos rijden of zorgeloos wonen?


Eind december is traditioneel niet alleen het seizoen van de kalkoen en de kerstboom, ook de autoshows staan bij veel mensen op het programma. Wellicht hebben de koude weken, toen uw auto niet wilde starten daaraan bijgedragen, maar – wees eerlijk – een nieuwe auto is ook een aantrekkelijk vooruitzicht. De garages maken het voor u bovendien nog eens extra verleidelijk, want u hoeft die duizenden euro’s niet ineens te betalen, door te leasen bent u ‘slechts’ een paar honderd euro in de maand kwijt. Maar heeft u er wel eens bij stilgestaan dat uw droomhuis daardoor onbereikbaar kan worden?

Hoe aantrekkelijk is het private leasen van een auto? Als u alleen naar de bedragen kijkt, dan klinkt het niet onaangenaam. Een compact model leaset u voor minder dan € 200 per maand  en voor een middenklasser rekent u per maand € 350 af. De automerken laten het extra  aantrekkelijk overkomen door met prijzen per dag te schermen. Want ‘Zorgeloos rijden vanaf € 7 per maand’ klinkt heel anders dan ‘In vier jaar tijd betaalt u ons de volledige nieuwwaarde van de auto, maar is de auto nog steeds niet van u’. En er zit nog een addertje onder het gras. Want stel dat u een huis wilt kopen, dan kan het private leasen van een auto grote gevolgen hebben.

Hoe komt dat? Private lease is een lening en 65% van de totale leasekosten worden geregistreerd bij het BKR. Voor een middenklasse auto wordt de volgende rekensom gemaakt: 48 maanden (duur leasecontract) X 350 (maandelijkse kosten) X 65% = € 10.920. De financiële verplichting is 2% van het totaalbedrag en in dit geval dus € 218 per maand. Dit bedrag wordt meegenomen in de hypotheekberekening. En dat heeft grote gevolgen! Want ineens kunt u bijvoorbeeld geen € 500 euro in de maand besteden aan hypotheeklasten, maar slecht € 282.
Een auto leasen kan dus grote gevolgen hebben. Het is een lening. En net als bij andere leningen hebben uw betalingsverplichtingen effect op het maximale hypotheekbedrag. Deze valt een stuk lager uit, waardoor u uw kansen op de woningmarkt beperkt.

Kies een vestigingInformatie Vraag stellen Afspraak maken
Zorgeloos rijden of
zorgeloos wonen?

Klik hier!

 

Op zoek naar
de actuele
hypotheek-
rentes?

Klik hier!